Nieuws en Publicaties
26/11/2018
Economische Publicaties

Zouden KMO's de zwakke schakel kunnen worden in de Chinese economie?

Coface's focus

Bij het overwegen van de risico's in de Chinese economie, was de discussie vooral gericht op grote staatsbedrijven (SOE's), of grote particuliere conglomeraten. Tegenwind voor een bescheiden groep kleinere bedrijven kan echter heel verstorend werken: kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) zijn goed voor de meerderheid van de ondernemingen en een aanzienlijk deel van de werkgelegenheid. De noodzaak om de financiële stabiliteitsrisico's en de enorme schuldenlast van China aan te pakken, waarvan het merendeel in verband wordt gebracht met staatsbedrijven, heeft het KMO's moeilijker gemaakt om toegang te krijgen tot financiële middelen. Deze zijn noodzakelijk om te voldoen aan hun werkkapitaal en hun langetermijn uitbreidingsbehoeften.

Beleidsmakers hebben zich sindsdien bedacht over hun strenge houding, bang dat een dreigende handelsoorlog met de Verenigde Staten, snel verslechterende financieringsvoorwaarden, en kredietrisico's de Chinese economie zouden kunnen bedreigen.

Een terugkeer naar een meer soepelere monetair beleid zal de druk voor kmo's niet voldoende verlichten. Gezien hun belang, zullen beleidsmakers waarschijnlijk stappen ondernemen om te voorkomen dat KMO's de zwakke schakel in de Chinese economie worden. Om deze interventie succesvol te laten verlopen, zullen de implementatiemaatregelen waarschijnlijk prudente budgettaire stimuli omvatten, een rationele benadering voor het reguleren van schaduwbankieren en een verschuiving naar meer marktgerelateerde rentetarieven, om underwriting procedures te belonen die adequate risicorendementen toewijzen.

 

Download the publication

 

 

 

 

 

 

 

Deze publicatie downloaden : Zouden KMO's de zwakke schakel kunnen worden in de Chinese economie? (1,49 MB)

Contact


Kris Degreef

Media Contact
Vorstlaan, 100 Boulevard du Souverain
B-1170 Brussels
BELGIUM
Mail: Kris.degreef@coface.com 

Zie ook


Weet U hoe een kredietverzekering werkt?
 
Een kredietverzekering zorgt ervoor dat uw bedrijf niet wordt benadeeld door het onvoorzien falen van één of meer van uw klanten; het is ook een hulpmiddel om u te helpen uw risico's te beheersen.

 

Er staat bij Coface een professioneel team  klaar om al uw vragen te beantwoorden over dit onderwerp.

Naar boven
  • Nederlands
  • Français
  • English