Nieuws en Publicaties
02/10/2019
Economische Publicaties

Nederland: Wat is het geheim van de Nederlandse handel?

Nederland: Wat is het geheim van de Nederlandse handel?

Nederland is vanouds een handelsnatie. In de 17e eeuw, de Gouden Eeuw, kwam het op als een beroemde wereldwijde zee- en economische macht. Het had zelfs het monopolie op de Europese handel met Japan. Hoewel deze glorie wel iets is verbleekt, is de Nederlandse economie nog steeds een grote speler in de wereldhandel. In 2018 stond Nederland nummer zes op de wereldranglijst van goederenexporteurs. Wat de dienstenuitvoer betreft stonden de Nederlanders in 2015 op de achtste plaats. Als percentage van het bbp stond de Nederlandse uitvoer in 2015 op de derde plaats (Ierland en Zwitserland stonden net iets hoger). Maar de tijden zijn veranderd.Het gunstige handelsklimaat is verdwenen en de wereldhandel heeft zijn vaart verloren. De verwachting van Coface is dat het wereldhandelsvolume in 2019 met 0,8% afneemt (met in Q3 een daling van 0,6% ten opzichte van het vorige kwartaal en een kleine stijging van 0,3% in Q4).

Wat betekent vertraging van de wereldhandel nu voor het land met de grootste haven in Europa? Hoe biedt Nederland het hoofd aan het toenemende protectionisme van de VS en China? Welke gevolgen heeft de brexit voor de ontwikkeling van de Nederlandse handel? Welk effect zullen deze factoren gezamenlijk voor de Nederlandse economie hebben? Tot dusverre zijn de meeste tekenen verrassend gunstig...

 

 

 

 

 

 

Deze publicatie downloaden : Nederland: Wat is het geheim van de Nederlandse handel? (2,54 MB)

Contact


Kris Degreef

Media Contact
Vorstlaan, 100 Boulevard du Souverain
B-1170 Brussels
BELGIUM
Mail: Kris.degreef@coface.com 

Zie ook


Weet U hoe een kredietverzekering werkt? 
Een kredietverzekering zorgt ervoor dat uw bedrijf niet wordt benadeeld door het onvoorzien falen van één of meer van uw klanten; het is ook een hulpmiddel om u te helpen uw risico's te beheersen. 

Er staat bij Coface een professioneel team  klaar om al uw vragen te beantwoorden over dit onderwerp.

Naar boven
  • Nederlands
  • Français
  • English