Nieuws en Publicaties
21/10/2019
Economische Publicaties

Mondiale economie in 2020: algemene vertraging ondanks het optreden van de centrale banken

Mondiale economie in 2020: algemene vertraging ondanks het optreden van de centrale banken

Zoals gewoonlijk markeerden veel politieke gebeurtenissen de zomer: een nieuwe episode van de Argentijnse wisselkoerscrisis, een onverwachte regeringswisseling in Italië, grote demonstraties in Hongkong en Rusland, een steeds uitdagender voortzetting van het "Brexit"-proces en een aanval op olie-installaties in Saoedi-Arabië.

 

De vermenigvuldiging van het aantal gebieden van politieke onbuigzaamheid, gecombineerd met de risico's die in het eerste semester uitvoerig werden genoemd en die vandaag nog steeds relevant zijn (daling van de wereldhandel in volume, grote volatiliteit van de olieprijzen of zelfs een daling van de verkoop van auto's in Europa en China), bleef het moreel van de bedrijven beïnvloeden.Naast de Europese en Aziatische bedrijven maken Amerikaanse bedrijven zich nu ook openlijk zorgen over de protectionistische retoriek van president D. Trump. Moet dit pessimisme worden gezien als een tijdelijk fenomeen zonder het risico van besmetting van de dienstenactiviteiten, of juist als een teken van een diepe recessie zoals in 2009? Een tussenscenario, vergelijkbaar met dat van 2001-2002 na het uiteenspatten van de "internetzeepbel", lijkt nu het meest waarschijnlijk: een geleidelijke en gedeeltelijke overdracht van de industriële recessie naar de dienstensector en een opmerkelijke groeivertraging in 2020 in de belangrijkste geavanceerde economieën.

 

Het enige goede nieuws is dat de centrale banken van de Verenigde Staten, de eurozone en veel opkomende landen de situatie hebben ingeschat door monetaire verruimingsmaatregelen aan te kondigen. In deze context zijn er dit kwartaal twee veranderingen in de landenevaluaties geweest. Deze hebben betrekking op Hongkong (gedegradeerd van A2 naar A3) en Mauritanië (opgewaardeerd van D naar C).Wat de bedrijfssectoren betreft, zijn de veranderingen, na de reeks van verlagingen voor de automobielsector in juni, dit kwartaal minder talrijk, maar wijzen ze nog steeds op een toename van de risico's (13 verlagingen maar geen verbeteringen). De automobielsector is nog steeds bezorgd (in drie nieuwe landen is de rating verlaagd) en de sectoren die er afhankelijk van zijn (bijvoorbeeld de chemische industrie in Duitsland). De kredietrisico's van bedrijven nemen ook toe in de papiersector in Noord-Amerika. Ten slotte moeten nieuwe slachtoffers van het toenemende handelsprotectionisme worden gemeld (met name in de ICT-sector in Korea).

 

 

Deze publicatie downloaden : Mondiale economie in 2020: algemene vertraging ondanks het optreden va... (1,08 MB)

Contact


Kris Degreef

Media Contact
Vorstlaan, 100 Boulevard du Souverain
B-1170 Brussels
BELGIUM
Mail: Kris.degreef@coface.com 

Zie ook


Weet U hoe een kredietverzekering werkt? 
Een kredietverzekering zorgt ervoor dat uw bedrijf niet wordt benadeeld door het onvoorzien falen van één of meer van uw klanten; het is ook een hulpmiddel om u te helpen uw risico's te beheersen. 

Er staat bij Coface een professioneel team  klaar om al uw vragen te beantwoorden over dit onderwerp.

Naar boven
  • Nederlands
  • Français
  • English