Nieuws en Publicaties
05/10/2021
Economische Publicaties

In het tijdperk na covid-19 zal de Latijns-Amerikaanse export naar china naar verwachting terrein blijven winnen ten koste van die van de Verenigde...

Coface Focus: In de nasleep van COVID-19 zou de Latijns-Amerikaanse export naar China verder terrein moeten winnen ten koste van de Verenigde Staten. Op de foto ligt een rood transportschip aangemeerd in de haven van Santos, Sao Paulo, Brazilië.

De handelsbetrekkingen tussen China en Latijns-Amerika zijn in de afgelopen twee decennia aanzienlijk gegroeid en hebben zich geleidelijk (in vergelijking met de Verenigde Staten) tot een belangrijke markt voor de uitvoer van de regio ontwikkeld. De redenen voor deze aanhoudende trend variëren van het verschil in groeitempo tussen de twee grootste economieën ter wereld tot het handelsbeleid dat de regeringen van de Verenigde Staten en China de afgelopen jaren hebben gevoerd. Om de handelsbetrekkingen met deze twee landen te analyseren richt deze studie zich op de goederenhandel van de zes grootste economieën in de regio (exclusief Mexico): Argentinië, Brazilië, Chili, Colombia, Ecuador en Peru. Mexico werd immers niet opgenomen omdat het van oudsher nauwe handelsbetrekkingen met de Verenigde Staten onderhoudt, die worden geschraagd door hun geografische nabijheid en door de handelsovereenkomst NAFTA, die in 1994 in werking is getreden en uiteindelijk in juli 2020 werd vervangen door de USMCA. Als we echter naar de zes bovengenoemde landen kijken, zien we dat China in 2010 de Verenigde Staten heeft ingehaald als de belangrijkste exportbestemming van de groep. Wat de diversificatie betreft, is de samenstelling van het exportpakket naar China en de Verenigde Staten echter matig, omdat het land sterk afhankelijk is van grondstoffen (hoewel dit relatief minder het geval is bij de verkoop aan de VS). In 2020, toen de wereldeconomie hard werd getroffen door de COVID-19-crisis, daalde de buitenlandse verkoop – van deze zes economieën – met 8% op jaarbasis (YoY). Hun uitvoer naar China daarentegen steeg (+4% op jaarbasis), wat het belang van China als hun belangrijkste uitvoerbestemming versterkt.

 

In de toekomst zal de groei van de buitenlandse verkoop in de Latijns-Amerikaanse landen naar verwachting groter zijn dan de groei van de binnenlandse vraag. Dit komt doordat het herstel in de regio naar verwachting achter zal blijven bij het mondiale gemiddelde, en in het bijzonder bij het herstel in China en de Verenigde Staten. Als gevolg daarvan zal de verkoop aan China en de Verenigde Staten in 2021 naar verwachting goed presteren. Wat het belang van de Latijns-Amerikaanse export betreft, zal China naar verwachting terrein blijven winnen op de Verenigde Staten. Hoewel de inauguratie van president Joe Biden in januari 2021 de handelsoorlogsretoriek van de regering van zijn voorganger heeft afgezwakt, is het onwaarschijnlijk dat het verbeteren van de handelsbetrekkingen met Latijns-Amerika tot zijn topprioriteiten behoort. Bovendien is de uitvoer naar China sterker afhankelijk van grondstoffen, wat een goed voorteken is in een context van hoge grondstofprijzen. Ten slotte zal de verschuiving naar een schoner economisch model de komende jaren waarschijnlijk een belangrijke rol spelen in de Verenigde Staten en China, wat een grotere vraag naar bepaalde metalen, zoals koper uit Chili en Peru, met zich meebrengt, wat de Latijns-Amerikaanse export ten goede komt.

 

Hier vindt u  de volledige studie (alleen in het Engels)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze publicatie downloaden : In het tijdperk na covid-19 zal de Latijns-Amerikaanse export naar chi... (2,12 MB)

Contact


Kris Degreef

Media Contact
Vorstlaan, 100 Boulevard du Souverain
B-1170 Brussels
BELGIUM
Mail: Kris.degreef@coface.com 

Naar boven
  • Nederlands
  • Français
  • English