Nieuws en Publicaties
09/10/2018
Economische Publicaties

Een nieuwe situatie voor emerging markets

A new deal of cards for emerging markets

Het afgelopen kwartaal werd gekenmerkt door een aanhoudende stijging van de olieprijzen en kapitaaluitstromen uit opkomende markten, wat de devaluatie van hun valuta aanwakkerde (zie Grafiek 2, blz. 4). De verslechtering van de valutacrises in Argentinië en Turkije deze zomer (die ons ertoe bracht om hun landenbeoordelingen in het tweede kwartaal van het jaar te verlagen) zijn emblematische zaken. Deze trend begon in een context van zeer positieve dynamiek in de economie van de Verenigde Staten (groei van meer dan 4% in het tweede kwartaal; vertrouwen van het bedrijfsleven op het hoogste niveau in 14 jaar), waardoor de Amerikaanse Federal Reserve zijn monetaire beleid sneller dan verwacht aanscherpte.

 

Zoals we al in onze Q2 2018-barometer opmerkten, verklaren kwetsbaarheden die specifiek zijn voor opkomende landen ook deze trend. De Argentijnse en Turkse economieën worden gekenmerkt door hun grote externe onevenwichtigheden en daarmee dus ook hun afhankelijkheid van externe financiering. Een groot deel van hun publieke en private schuld is in vreemde valuta. Zowel in Argentinië als in Turkije werd de versnelling van de waardevermindering van hun valuta afgelopen zomer verergerd door verschillende factoren. Voor Argentinië was het besluit van president Mauricio Macri, om geld van een lening van 50 miljard dolar van het IMF op voorhand te vragen, genoeg om de peso houders te verondrusten.

Dit had het contraproductieve effect van het creëren van paniek voor de Argentijnse economie, die al in crisis was, met een verwachte jaarlijkse gemiddelde inflatie van 30% voor 2018. Na deze aankondiging daalde de Argentijnse peso met ongeveer 13% in één dag en de centrale bank werd gedwongen om haar rente te verhogen met 1.500 basispunten, om 60% per jaar te bereiken. Deze snelle aanscherping van de kredietvoorwaarden zal naar alle verwachtingen de Argentijnse economie in een recessie duwen (-2,4% na + 2,9% in 2017). De aanhoudende verslechtering van de economie van het land wordt weerspiegeld in onze sectorale beoordelingen, met de verlaging van zes van de dertien sectoren (zie blz. 9). In dit stadium worden de meeste beoordelingen voor het land geclassificeerd als "Hoog risico" of "Zeer hoog risico".

 

Download de publicatie 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze publicatie downloaden : Een nieuwe situatie voor emerging markets (434,85 kB)

Contact


Kris Degreef

Media Contact
Vorstlaan, 100 Boulevard du Souverain
B-1170 Brussels
BELGIUM
Mail: Kris.degreef@coface.com 

Zie ook


Weet U hoe een kredietverzekering werkt?
 
Een kredietverzekering zorgt ervoor dat uw bedrijf niet wordt benadeeld door het onvoorzien falen van één of meer van uw klanten; het is ook een hulpmiddel om u te helpen uw risico's te beheersen.

 

Er staat bij Coface een professioneel team  klaar om al uw vragen te beantwoorden over dit onderwerp.

Naar boven
  • Nederlands
  • Français
  • English