Nieuws en Publicaties
17/08/2018
Economische Publicaties

Economie in Griekenland: eindelijk een nieuwe start?

Economie in Griekenland: eindelijk een nieuwe start?

Met Griekenland die op het punt is zijn derde reddingsplan af te ronden, blijven het aantal signalen van een economisch herstel stijgen: 2017 was een jaar gekenmerkt door positieve groei (+ 1,4%), en - ondanks de afzwakkende groei in de eurozone - wordt er verwacht dat de Griekse bbp dicht bij 2% zal stijgen in 2018, waarbij Griekse huishoudens en bedrijven in de eerste helft van het jaar optimistischer bleven dan in 2017.

De recente verbetering van de economische dynamiek is nog lang niet genoeg om de stigmata van de crisis weg te nemen: van 2008 tot 2015 zakten het bbp en de investeringen respectievelijk met 25% en 60%, het werkloosheidspercentage bereikte 28% en de omzet daalde met een derde. Lonen en onroerend goed prijzen zijn gehalveerd. Griekse banken - ondanks hun herkapitalisatie in 2015 - hebben nog steeds hoge percentages niet-renderende leningen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Commissie schatten dat het tien jaar zal duren voordat de economie terugkeert naar het niveau van vóór de crisis.
De sinds 2008 doorgevoerde hervormingen hebben echter geleid tot een consolidatie van de overheidsrekeningen, die sinds 2016 primaire overschotten hebben geboekt. De onevenwichtigheden in de begrotings- en lopende rekening, die de basis vormden voor de crisis, zijn gedeeltelijk aangepakt door aanzienlijke budgettaire aanpassingen en een ernstige interne devaluatie. De geloofwaardigheid van de fiscaliteit is versterkt, waardoor het land zijn terugkeer naar de internationale markten kan bewerkstelligen en een deel van de kapitaalcontroles kan opheffen. Bedrijven zijn competitiever geworden en hebben hun schulden verlaagd.
Ze zijn nu meer gericht op de export, waardoor nieuwe sectoren zich hebben kunnen ontwikkelen, en de productiviteit kan evolueren. Deze financieringswijzigingen worden verder bevestigd door het feit dat de onzekerheden die momenteel aan Griekse bedrijven kleeft, meer verband houden met de externe omgeving (vertragende groei in de rest van de eurozone, meervoudige politieke risico's) dan de binnenlandse - een primeur sinds 2008.

 

Download Publication

 

 

 

 

Deze publicatie downloaden : Economie in Griekenland: eindelijk een nieuwe start? (183,73 kB)

Contact


Kris Degreef

Media Contact
Vorstlaan, 100 Boulevard du Souverain
B-1170 Brussels
BELGIUM
Mail: Kris.degreef@coface.com 

Zie ook


Weet U hoe een kredietverzekering werkt?
 
Een kredietverzekering zorgt ervoor dat uw bedrijf niet wordt benadeeld door het onvoorzien falen van één of meer van uw klanten; het is ook een hulpmiddel om u te helpen uw risico's te beheersen.

 

Er staat bij Coface een professioneel team  klaar om al uw vragen te beantwoorden over dit onderwerp.

Naar boven
  • Nederlands
  • Français
  • English