Nieuws en Publicaties
07/02/2019
Economische Publicaties

Wereldeconomie: de industrie hapert

Wereldeconomie: de industrie hapert

Ondanks de vele obstakels op zijn weg (diverse en gevarieerde politieke risico's, hoge volatiliteit van grondstoffenprijzen, aanbodbeperkingen in geavanceerde economieën, om er maar een paar te noemen), slaagde de wereldgroei in 2018 erin haar 2017-rente te handhaven (3,2%). De vermenigvuldiging van deze valkuilen begon de groei tegen het einde van het jaar te vertragen en de vooruitzichten voor het komende jaar te verdonkeren (Coface-prognose: 3,0%).

Hoewel de omvang van deze daling bescheiden lijkt, volstaat dit om het zakelijke kredietrisico te verhogen: Coface verwacht dat het aantal bedrijfsfaillissementen zal toenemen in 24 van de 39 landen waarvoor deze gegevens beschikbaar zijn, deze stellen 65% van het wereldwijde BBP voor (Grafiek 1). Dit zijn respectievelijk vijf en negen landen meer dan in 2018 en 2017. De Verenigde Staten moeten daar nog deel van uitmaken, hoewel de piekgroei ook lijkt te zijn overschreden.

Het is geen verrassing dat de industrie de drijfveer is voor de economie, met name de automobielsector, waarvan de Coface-beoordeling van het kredietrisico van deze bedrijven, in acht landen dit kwartaal is verslechterd (waaronder zeven in Europa). Dit heeft de groeivooruitzichten beïnvloed: de groei zal waarschijnlijk niet hoger zijn dan 1,4% in Duitsland en Frankrijk in 2019, 2,2% in Spanje en 0,5% in Italië. In deze omgeving wordt de wereldhandel niet gespaard: Coface verwacht dat de groei dit jaar slechts 2,3% zal bereiken - 1 en 2 procentpunten lager dan in respectievelijk 2018 en 2017, maar nog steeds hoger dan het dieptepunt van 2016.
De vertragende groei in geavanceerde economieën - vooral in de Verenigde Staten - heeft minstens één positief effect: door de verwachtingen te verminderen van verdere belangrijke renteverhogingen door de Amerikaanse Federal Reserve, zijn de risico's van kapitaaluitstroom uit opkomende markten beperkt.

 

Download the publication 
Mini-Panorama-BARO

 

 

 

 

 

Deze publicatie downloaden : Wereldeconomie: de industrie hapert (3,87 MB)

Contact


Kris Degreef

Media Contact
Vorstlaan, 100 Boulevard du Souverain
B-1170 Brussels
BELGIUM
Mail: Kris.degreef@coface.com 

Zie ook


Weet U hoe een kredietverzekering werkt? 
Een kredietverzekering zorgt ervoor dat uw bedrijf niet wordt benadeeld door het onvoorzien falen van één of meer van uw klanten; het is ook een hulpmiddel om u te helpen uw risico's te beheersen. 

Er staat bij Coface een professioneel team  klaar om al uw vragen te beantwoorden over dit onderwerp.

Naar boven
  • Nederlands
  • Français
  • English