Nieuws en Publicaties
09/10/2018
Economische Publicaties

Amerikaans handelsbeschermingsbeleid: wat zijn de domino-effecten op de wereldeconomie?

Amerikaans handelsbeschermingsbeleid: wat zijn de domino-effecten op wereldwijde waardeketens?

Terwijl richtlijnen om vrije handel te bewaren altijd priotriteiten geweest zijn sinds de oprichting van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in 1995, bleek de crisis van 2008-2009 een keerpunt. De crisis versterkt protectionisme, deze klom naar een nieuw niveau met de komst van Donald Trump als president van de Verenigde Staten. Sinds begin 2018 heeft de Amerikaanse regering woord gehouden ivm een aantal van zijn geuite bedreigingen op het gebied van handel protectionisme. Onder andere door de lancering van taxen op de invoer van verschillende producten: zonnepanelen en wasmachine (januari), alsmede staal en aluminium (maart, dan in juni voor de EU, Mexico en Canada, met Turkije in augustus). In de eerste drie kwartalen van 2018, is de Amerikaanse regering officieel begonnen met het belasten van de invoer uit China (ter waarde van 50 biljoen dollar in juli ,dan nog eens 200 biljoen dollar in september).

De Amerikaanse regering besloot de handel te beperken, wat invloed heeft op 12% van de invoer in de Verenigde Staten. Ondertussen raakte tegenacties 8% van de Amerikaanse export.

De meest voor de hand liggende effecten van deze radicale koerswijziging in het Amerikaanse handelsbeleid, zullen eerst zwaar gevoeld worden in de landen die geviseerd worden door dit beleid.  Deze directe effecten moeten worden geëvalueerd, maar dit volstaat niet om de omvang van de impact op de wereldhandel te meten. Het doel van deze studie is om het domino-effect voor alle handelspartners van de geviseerde landen te kwantificeren.

 

De negatieve gevolgen van de Amerikaanse taxen wordt aan het licht gebracht dankzij onze schatting van value-added export in 12 segmenten uit 63 landen van 1995 to 2011: Verhoging van de Amerikaanse tarief met één procent voor een bepaald land, leidt tot een daling van 0,46 % in value-added export vanuit een partnerland naar het land geraakt door douanerechten (als andere gevens gelijk blijven). Als we ons in deze schatting beperken tot fabrikanten, zou een stijging van één procent leiden tot een daling van 0,6% in value-added export. Deze indirecte impact is met name  zeer hoog voor segmenten zoals transport (inclusief de automobielsector), machines en uitrusting, en elektronica. Dit effect is daarentegen minder groot voor voedingsproducten, zoals metalen, chemie, mijnbouw, textiel en landbouw, en zijn dus minder aangetast.

 

Download de publicatie

 

 

 

 

Deze publicatie downloaden : Amerikaans handelsbeschermingsbeleid: wat zijn de domino-effecten op d... (2,15 MB)

Contact


Kris Degreef

Media Contact
Vorstlaan, 100 Boulevard du Souverain
B-1170 Brussels
BELGIUM
Mail: Kris.degreef@coface.com 

Zie ook


Weet U hoe een kredietverzekering werkt?
 
Een kredietverzekering zorgt ervoor dat uw bedrijf niet wordt benadeeld door het onvoorzien falen van één of meer van uw klanten; het is ook een hulpmiddel om u te helpen uw risico's te beheersen.

 

Er staat bij Coface een professioneel team  klaar om al uw vragen te beantwoorden over dit onderwerp.

Naar boven
  • Nederlands
  • Français
  • English