Nieuws en Publicaties
19/06/2015
Economisch nieuws

Trimestrieel bijgewerkte beoordelingen van het landenrisico

Trimestrieel bijgewerkte beoordelingen van het landenrisico

Verlaagde notering voor China. Economieën die getroffen zijn door de daling van de olieprijzen onder "negative watch" geplaatst. 

Veel landen hebben de daling van de olieprijzen in al haar hevigheid gevoeld, vooral opkomende landen waarvoor Coface de groeiprognoses heeft bijgesteld tot 4% voor 2015 (ten opzichte van 4,2% in maart 2015). Ondertussen plukken ontwikkelde economieën (2% groei verwacht voor 2015 en 2016) de vruchten van het lichte herstel in de eurozone (1,5% in 2015).

 

Economisch herstel wordt voortgezet in Eurazië 

Tsjechië, Portugal en Vietnam werden alle drie onder "positive watch" geplaatst in januari 2015. Ze blijven op het juiste spoor, met een economie die gedreven wordt door consumentenbestedingen.

 • Tsjechië profiteert van de economische opleving in West-Europa (meer specifiek de Europese autosector). De rating van het land werd verhoogd tot A3.
 • Gerustgesteld door een bevredigende betaalervaring heeft Coface Portugal opgewaardeerd naar A4 en bevestigt ze het aanhoudende positieve momentum in het bedrijfsleven, voornamelijk onder exportbedrijven.
 • Vietnam, opgewaardeerd tot B, kent een forse verhoging van de particuliere consumptie als gevolg van een lage inflatie en toegenomen consumentenvertrouwen. Het externe risico is gereduceerd, de lopende rekening vertoont een overschot en de deviezenreserves boeken vooruitgang. 

 

Canada, Algerije en Gabon lijden onder de lagere olieprijzen

Koolwaterstofexporterende landen hebben te lijden onder de gevolgen van hun afhankelijkheid van de oliesector:

 • Canada's A1-landenrating werd onder "negative watch" geplaatst, omwille van de gevolgen van de afname van de olieprijzen op investeringen, de risico's die de vastgoedsector ervaart en de context van negatieve groei gedurende het eerste kwartaal van 2015.
 • Algerijes A4-rating werd ook onder "negative watch" geplaatst. De daling van de olieprijzen heeft ook een negatieve invloed gehad op de overheidsfinanciën en de lopende rekening van het land. Als de prijzen niet stijgen, blijft de activiteit in het land weinig levendig.
 • Gabons B-rating werd onder "negative watch" geplaatst. De hoge afhankelijkheid van olie zal voor een vertraging van de economische bedrijvigheid tot 4% zorgen in 2015 (ten opzichte van een gemiddelde van 5,4% in de afgelopen jaren).
 • Tanzania lijdt onder de snelle afname van de wisselkoers van de shilling ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De depreciatie van de shilling baart zorgen en bedrijven kunnen er wel eens aanzienlijk onder lijden. De groei van het land is aan het vertragen, terwijl de overheidsschuld groter wordt. Coface heeft de B-rating ervan onder "negative watch" geplaatst.
 • Ten slotte lijdt de economie van Madagaskar onder de aanhoudende politieke instabiliteit. De C-rating ervan werden ook onder "negative watch" geplaatst. 
De schuldenlast van Chinese bedrijven is zorgwekkend 

Na onder "negative watch" te zijn geplaatst in januari 2015 werd China’s rating teruggebracht naar A4. De particuliere schuld in het land neemt volop toe, voornamelijk bij bedrijven. Die bedroeg 207% van het BBP in 2014, vergeleken met 130% in 2008 (volgens het IMF). Dit niveau wordt beschouwd als zorgwekkend en is veel hoger dan de genoteerde schuld in andere opkomende landen. Derhalve zou de solventie van bedrijven in fragiele sectoren in het gedrang kunnen komen. De segmenten cement, chemicaliën en staal die gepaard gaan met uitgaven voor de bouw van infrastructuur zijn verzwakt door hun overcapaciteit.

 

 

DOWNLOAD THIS PUBLICATION (ONLY IN ENGLISH)

 • Research paper Sub-Saharan Africa: sunny in the east, cloudy in the centre
 • Part 1 The region is still highly dependent on raw materials
 • Part 2 The drive to diversify the economy is underway in several countries
 • Barometer Country risk assessment changes

 

 

 

 

 

 

 

Infographics: Country risk assessments June 2015

 

 

 

 

 

  

 

 

 

  

Dit persbericht downloaden : Trimestrieel bijgewerkte beoordelingen van het landenrisico (277,71 kB)

Contact


Kris Degreef

Media Contact
Vorstlaan, 100 Boulevard du Souverain
B-1170 Brussels
BELGIUM
Mail: Kris.degreef@coface.com 

Naar boven
 • Nederlands
 • Français
 • English