Nieuws en Publicaties
26/09/2017
Corporate Nieuws, Economisch nieuws

Landen- en sectorrisico’s wereldwijd: Europa blijft de grote winnaar in de opwaartse beweging die de wereldeconomie maakt

Country-and-sector-risks-Europe-remains-the-big-winner-in-the-world-economic-upturn_image280x141

De groei van de wereldeconomie staat dan misschien nog niet op zijn hoogste peil (2,9% in 2017 en 2018), maar het kan niet worden ontkend dat er gezonde signalen zijn. Eens te meer vertonen vrijwel alle herziene beoordelingen van het landen- en sectorrisico van Coface dit kwartaal opmerkelijke verbeteringen.

 

Europa belooft een terugkeer naar groei

De wereldwijde economie blijft zich herstellen. Zo is de groei van de wereldhandel sterker dan verwacht werd bij het begin van het jaar. Europa laat een stevige prestatie optekenen en de politieke risico's nemen af (hoewel ze nog niet volledig verdwenen zijn). Er zijn steeds meer positieve signalen te merken in Brazilië en Rusland, terwijl het kapitaal eens te meer stroomt in sommige opkomende landen. Deze positieve tendensen hebben Coface ertoe aangezet om verschillende landenratings te verbeteren:

 • Hongarije (nuA3) geeft blijk van een levendige economische activiteit die ondersteund wordt door de consumptie van huisgezinnen en hernieuwde investeringen dankzij soepele kredietvoorwaarden en hulp vanwege de EU.
 • Finland (nuA2) biedt bemoedigende vooruitzichten op het vlak van bedrijfsfaillissementen (een daling van 6% in 2016 en een bijkomende daling van 19% in de eerste helft van 2017) en groei (1,3% in 2017, terwijl in 2018 zelfs een groei van 1,7% wordt verwacht), en dit binnen een gunstigere externe context.
 • Cyprus (nuA4) laat een dynamische groei optekenen en heeft een betere controle over haar banken- en publieke financieringssectoren.
 • Wit-Rusland (nuC) profiteert van de opwaartse tendens van de activiteit in Rusland en Europa die bevorderlijk is voor zowel de export als de consumptie van de huisgezinnen.

Nochtans verbeteren de vooruitzichten niet voor de meeste Engelssprekende landen, zoals geïllustreerd wordt door ondermaatse spaarpercentages en loondynamiek in de VS en het VK. Dit wordt gecombineerd met het gebrek aan visibiliteit rond de beleidsregels van Donald Trump en het resultaat van de Brexit-onderhandelingen. 

De industrie en de industriële kanalen die verband houden met consumptie profiteren het sterkst van de opwaartse evolutie

Binnen deze gunstigere wereldwijde economische omgeving laten verschillende activiteitssectoren een heropleving optekenen. De industrie is de grote winnaar dankzij zijn procyclische karakter. In navolging op de opmerkelijke verbeteringen die worden waargenomen binnen de metallurgische en automotive sectoren in verschillende regio's van de wereld gedurende de eerste helft van 2017, blijven andere sectoren niet achter:

 • De farmaceutische industrie blijkt de sector met het laagste risico in de wereld te zijn. In West-Europa, en dan vooral in Italië, Frankrijk en Duitsland, wordt het risico binnen deze sector nu als "laag" beoordeeld gelet op een goed georiënteerde productie en vraag. Het aantal bedrijfsfaillissementen is laag.
 • De transportsector in Noord-Amerika profiteert van overheidsinvesteringen. Vandaar dat deze sector in de categorie met het "laagste risico" wordt ondergebracht.
 • De ICT-sector ligt weer op koers in opkomende Aziatische landen, China en Latijns-Amerika. Deze dynamiek illustreert de gezondere toestand van de consumptie van de huisgezinnen. In Brazilië volgt deze positieve tendens op een twee jaar durende neerwaartse beweging van de consumptie. In deze regio's en landen krijgt het risico nu een rating "middelmatig".
 • Latijns-Amerika heeft het voorwerp uitgemaakt van een andere verbetering. Zo vervoegt retail de categorie "middelmatig risico" op regionaal niveau en in Brazilië dankzij de consumptie van de huisgezinnen (geholpen door een daling van de inflatie en het werkloosheidspercentage).

In twee belangrijke opkomende landen, zijnde Rusland en Zuid-Amerika, bevestigt de sector van de agrovoeding dat men de crisis achter zich heeft gelaten. In beide landen wordt het risico van deze sector nu als "laag" beoordeeld, hoewel omwille van verschillende redenen. In Rusland profiteren lokale bedrijven van het voedselembargo op Westerse producten, terwijl de uitstekende oogsten in Zuid-Afrika dit jaar voor een welkome opluchting hebben gezorgd.

 

country-en
Dit persbericht downloaden : Landen- en sectorrisico’s wereldwijd: Europa blijft de grote winnaar... (334,66 kB)

Contact


Kris Degreef

Media Contact
Vorstlaan, 100 Boulevard du Souverain
B-1170 Brussels
BELGIUM
Mail: Kris.degreef@coface.com 

Naar boven
 • Nederlands
 • Français
 • English