Nieuws en Publicaties
08/09/2017
Economisch nieuws

Infrastructuur: de achilleshiel in de ontwikkeling van Latijns-Amerika

Infrastructure-the-Achilles-heel-of-development-in-Latin-America_image280x141
 • Gebrekkige ontwikkeling van de infrastructuur in de regio
 • Zwakke staat van dienst bij het optrekken van de investeringen
 • Ondermaatse kwaliteit van transport- en andere infrastructuur ondergraaft het concurrentievermogen
 • Schone energiebronnen kunnen de weg vrijmaken voor ontwikkeling van de infrastructuur
 • Publiek-private samenwerking is een oplossing voor beperkte overheidsbudgetten
 • Overheden moeten de strijd tegen corruptie opvoeren en de transparantie vergroten om privé-investeringen aan te trekken. 

 

De zwakke prestaties van de afgelopen jaren onderstrepen het gebrekkige concurrentievermogen van de regio. wat zijn de infrastructurele pijnpunten in argentinië, brazilië, chili, colombia, ecuador, mexico en peru?

 

De groei van de Latijns-Amerikaanse economieën vond plaats tijdens de tien jaar durende grondstoffenboom tot circa 2014. Die goede tijden werden echter niet benut om de infrastructuur verder te ontwikkelen.

Vanaf medio 2014 hadden prijsdalingen op de wereldmarkten verstrekkende gevolgen voor de activiteit in de regio en kwam zijn kwetsbaarheid aan het licht. De daaropvolgende devaluaties volstonden niet om het concurrentievermogen van de goederenproductie te vergroten en leidden tot een verslechtering van de handelsbalansen.

De uitdagingen van de regio worden nog verzwaard door een combinatie van ongunstige factoren voor bedrijven, zoals het arbeidsrecht, de hoge belastingen, het scholingsniveau, de complexe bureaucratie en de gebrekkige infrastructuur. De Economische Commissie voor Latijns-Amerika en het Caraïbische Gebied (ECLAC) schatte dat de regio in de periode van 2012 tot 2020 jaarlijks 6,2% van zijn bbp zou moeten investeren in infrastructuur. Momenteel komt echter geen enkele grote economie in de regio aan meer dan 3%.

 

de gebrekkige haven-en andere transportinfrastructuur ondergaat het concurrentievermogen 

 De Global Competitiveness-index analyseert diverse aspecten van infrastructuur en schuift de volgende uitdagingen naar voren:

 

1) De transportinfrastructuur is duidelijk ondermaats in Argentinië, Brazilië, Colombia en Peru.

2) De kwaliteit van de wegen is de achilleshiel van alle landen in de regio.

3) De gebrekkige kwaliteit van de haveninfrastructuur is in het bijzonder een probleem in Brazilië. Soms is het zelfs goedkoper om een product naar het buitenland te vervoeren dan naar een andere deelstaat in hetzelfde land.

 

graph-en

 

 

 

 

 

 

Kwaliteit van transportinfrastructuur 2016 – 2017 (rangschikking 138 landen)

Bron: World Economic Forum

* Voor Ecuador zijn er geen gegevens over de spoorwegen

 

 

SCHONE ENERGIE-INFRASTRUCTUUR ONTWIKKELINGSKANSEN 

De regio is voor elektriciteitsopwekking sterk afhankelijk van waterkracht en thermische energie, al is de verwachting dat die afhankelijkheid net zoals in andere delen van de wereld zal afnemen. Terwijl thermische energie doorgaans gepaard gaat met hoge kosten en meer vervuiling, wekt de milieu-impact van de bouw van waterkrachtcentrales vaak de woede van de lokale bevolking. Bovendien kampten heel wat landen de afgelopen jaren met langdurige droogte door het El Niño-weersverschijnsel. Dat zette de risico's van afhankelijkheid van waterkracht in de verf.

Chiliis een van de landen die zijn gestart met de ontwikkeling van schone energiebronnen. De regering heeft zich tot doel gesteld om tegen 2025 20% van de elektriciteit te produceren uit andere hernieuwbare bronnen dan waterkracht. Daardoor zal de kostprijs van de energieproductie naar verwachting zowat een derde lager liggen dan vandaag. OokArgentiniëheeft goede vooruitzichten voor hernieuwbare energie. Onder leiding van Mauricio Macri is het land gestart met een veilingprogramma voor de productie van hernieuwbare energie. In de eerste twee rondes vorig jaar werden 59 projecten ter waarde van 4 miljard USD geveild.

 

betere resultaten van infrastructuurinvesteringen 

Om de resultaten die investeringen in infrastructuur opleveren te optimaliseren, moeten enkele belangrijke domeinen worden aangepakt:

 

 • De financiële instrumenten voor investeringen in infrastructuur verruimen

Het algemene gebrek aan financiële faciliteiten om privé-investeringen te ondersteunen wordt vaak de voornaamste drempel voor ondernemers genoemd.

 • Nieuwe investeerders aantrekken

Er moeten actief nieuwe potentiële investeerders worden aangetrokken om de concurrentie bij biedingen te vergroten.

 • Beleidsmakers moeten aantrekkelijker voorwaarden bieden

Een aantrekkelijk rendement en een duidelijk regelgevend kader zouden helpen om meer belangstelling te wekken bij privé-investeerders.

 • Meer transparantie, betere en strikter nageleefde interne regels

Ingrijpen op dit vlak zou helpen om gevallen van overfacturering en/of corruptie bij infrastructuurprojecten te bestrijden.

 

 

Dit persbericht downloaden : Infrastructuur: de achilleshiel in de ontwikkeling van Latijns-Amerika (387,59 kB)

Contact


Kris Degreef

Media Contact
Vorstlaan, 100 Boulevard du Souverain
B-1170 Brussels
BELGIUM
Mail: Kris.degreef@coface.com 

Naar boven
 • Nederlands
 • Français
 • English