Nieuws en Publicaties
20/05/2019
Economisch nieuws

In een wereldwijde economische vertraging blijven luxegoederen het beter doen, maar staan wel voor een nieuwe uitdagingen

In een wereldwijde economische vertraging blijven luxegoederen het beter doen, maar staan wel voor een nieuwe uitdagingen

Namaak, e-commerce, belang van de Chinese consument,... ook al wordt de luxemarkt over het algemeen relatief gespaard door recessies, moet het zich aanpassen aan een sterk veranderende economie als het zijn uitzonderlijke status niet wil verliezen..

Ondanks hun vermeende zeldzaamheid zijn ze overal! Luxeproducten, van champagne tot horloges, auto's, juwelen, haute couture en cosmetica, worden ostentatief tentoongesteld in onze tijdschriften, schermen en openbare ruimtes. En deze alomtegenwoordigheid weerspiegelt een economische gezondheid die soms als onbeschaamd wordt beschouwd in het licht van vertragingen in andere industrieën. Lange tijd leek de luxemarkt een uitzondering die ondoordringbaar was voor recessie. De situatie is echter niet zo eenvoudig.

Een markt met sterke maar nivellerende kenmerken

Luxe wordt ook geconfronteerd met andere bedreigingen zoals namaak. Naar schatting zal de markt in 2020 1,8 biljoen bereiken. Namaak beschadigt het imago, naast de financiële schade. Gedreven door dezelfde wens voor sociale erkenning, heeft de aankoop van vervalste luxegoederen invloed op zowel de vraag naar het merk als het vertrouwen van kopers. Een studie in het Verenigd Koninkrijk toonde bijvoorbeeld aan dat 66% van de consumenten die zonder hun medeweten een nagemaakt product hadden gekocht, geen vertrouwen meer hadden in het merk in kwestie en 44% zo ver ging om te stoppen met het kopen van merkartikelen uit angst voor namaak. Aan de andere kant verhogen sommige namaakgoederen de reputatie van het oorspronkelijke merk en creëren ze de wens om een origineel item van dat merk te bezitten.
E-commerce heeft ook een zeer bijzondere impact in de luxe-industrie. Hoewel het in 2018 slechts 10% van de omzet vertegenwoordigde, zal het naar verwachting in 2025 toenemen tot 25%. Veel merken verzetten zich echter tegen e-commerce uit angst voor namaakconcurrentie aan de ene kant (als het algemeen bekend is dat u niet online  verkoopt, heeft de koper minder kans om voor de gek gehouden te worden) maar vooral om de unieke band die met de klant is gesmeed tijdens zijn aankoopervaring in hun winkels te behouden, een sleutelelement van loyaliteit en differentiatie.
De gezondheid van de luxemarkt is daarom goed verbonden met verschillende mondiale factoren en is niet volledig losgekoppeld van de rest van de economie. Hoewel de vooruitzichten goed zijn ondanks de verwachte wereldwijde economische vertraging (COFACE verwacht wereldwijde economische activiteit van 2, 9% in 2019 van 3,2% in 2018). Chinese economische bedrijvigheid, e-commerce en namaakproducten vormen risico's die luxemarkten kunnen benadelen, maar ook kansen kunnen geven. Het is aan luxe merken om waakzaam te blijven om hun specificiteit te behouden, rekening houdend met de evolutie van hun omgeving.

 

Download the Focus:

 

 

 

 

 

 

Dit persbericht downloaden : In een wereldwijde economische vertraging blijven luxegoederen het bet... (247,27 kB)

Contact


Kris Degreef

Media Contact
Vorstlaan, 100 Boulevard du Souverain
B-1170 Brussels
BELGIUM
Mail: Kris.degreef@coface.com 

Zie ook


Weet U hoe een kredietverzekering werkt? 
Een kredietverzekering zorgt ervoor dat uw bedrijf niet wordt benadeeld door het onvoorzien falen van één of meer van uw klanten; het is ook een hulpmiddel om u te helpen uw risico's te beheersen. 

Er staat bij Coface een professioneel team  klaar om al uw vragen te beantwoorden over dit onderwerp.

Naar boven
  • Nederlands
  • Français
  • English