Nieuws en Publicaties
31/07/2017
Economisch nieuws

Hoe zou "Trumponomics" een impact kunnen hebben op de economieën van Latijns-Amerika?

Hoe zou "Trumponomics" een impact kunnen hebben op de economieën van Latijns-Amerika?

De politieke ontwikkelingen in de VS hebben voor onzekerheid gezorgd over het handelsbeleid dat zou kunnen worden ingevoerd en over de kwetsbaarheid van de regio voor strakkere financiële voorwaarden.

Centraal-Amerika en Mexico zijn het sterkst blootgesteld aan de Amerikaanse protectionistische maatregelen

Costa Rica, El Salvador, Honduras en Mexico zijn de landen in de regio die het meest kwetsbaar zijn voor eventuele invoermaatregelen die opgelegd worden door de Verenigde Staten. Dit is te wijten aan hun hoge mate van handelsblootstelling aan de VS (die ook meer specifiek gefocust is op vervaardigde goederen). Bovenop hun blootstelling aan de VS zijn de bbp-cijfers van deze landen ook sterker afhankelijk van de export dan andere landen binnen de regio.

graph

 

Uitgaande van de veronderstelling dat de Trump-regering zich naar verwachting aanvankelijk zal focussen op landen waarmee de VS een groot handelstekort heeft, is vooral de positie van Mexico gevoelig. In 2016 werd het handelsoverschot van Mexico met de VS enkel overschreden door dat van China, Japan en Duitsland.

Binnen de regio hebben slechts twee van de andere landen die geanalyseerd zijn in deze focus, zijnde Ecuador en Colombia, in 2016 handelsoverschotten met de VS gerapporteerd. Daardoor zouden deze twee landen ook eventueel het doelwit kunnen zijn van de Amerikaanse regering. Dit scenario is nochtans weinig waarschijnlijk gelet op hun onregelmatige en beperkte bijdrage aan het totale handelstekort van de VS.

NAFTA in het vizier

De onzekerheden omtrent het NAFTA-akkoord zou ook investeringen kunnen vertragen en vooral kunnen leiden tot een lagere instroom van buitenlandse rechtstreekse investeringen. Een andere kwestie die twijfel heeft veroorzaakt, is de dreiging van Trump om de overboekingen van Mexicaanse arbeiders in de VS naar hun land van oorsprong te belasten. Tot dusver werden deze middelen niet getroffen.

 

ndien NAFTA zou worden stopgezet, zou, volgens het Peterson Institute for International Economics1, de peso waarschijnlijk met meer dan 25% in waarde dalen. Daardoor zouden in Mexico geproduceerde auto's waarschijnlijk competitiever worden in de Verenigde Staten, waardoor het handelstekort verder zou toenemen (in tegenstelling tot wat de Amerikaanse regering probeert te bereiken).

Monetaire gevolgen

Zelfs al zou Trump erin slagen om de beloftes die hij gemaakte heeft tijdens zijn campagne uit te voeren, dan nog is het weinig waarschijnlijk dat dit een stijging van de Latijns-Amerikaanse beleidsrente (met uitzondering van Mexico) zou veroorzaken. De inflatie is gedurende 2016 in Latijns-Amerika globaal genomen toegenomen. Deze stijgingen verliepen binnen een context van slechte weersomstandigheden, waardoor de voedselprijzen onder druk kwamen te staan. Wel is deze tendens in 2017 afgenomen. In reactie hierop hebben de centrale banken van Colombia, Chili, Peru en vooral Brazilië hun benchmarkrentevoeten verlaagd.

Om het mogelijke doorwerkingseffect van Trumponomics op in vreemde valuta uitgedrukte schuld te kunnen evalueren, moet rekening worden gehouden met de evolutie van de CDS2van de Latijns-Amerikaanse economieën en met het recente gedrag van hun wisselkoersen.

Wat de nominale wisselkoers betreft, waren er geen Latijns-Amerikaanse landen die grote waardeverminderingen rapporteerden op het ogenblik dat Trump de presidentsverkiezingen won. Nogmaals: de sterkste volatiliteit werd waargenomen voor de Mexicaanse peso. In 2016 daalde de munt met 19% in waarde ten opzichte van de USD, maar midden januari van dit jaar begon de munt zich opnieuw te herstellen.

Dit persbericht downloaden : Hoe zou "Trumponomics" een impact kunnen hebben op de econom... (237,51 kB)

Contact


Kris Degreef

Media Contact
Vorstlaan, 100 Boulevard du Souverain
B-1170 Brussels
BELGIUM
Mail: Kris.degreef@coface.com 

Naar boven
  • Nederlands
  • Français
  • English