Nieuws en Publicaties
09/12/2015
Economisch nieuws

Het kwalitatieve wijnproductiemodel in Europa weerstaat de concurrentie, terwijl Spanje kwetsbaarder is

Het kwalitatieve wijnproductiemodel in Europa weerstaat de concurrentie, terwijl Spanje kwetsbaarder is

 Het kwalitatieve wijnproductiemodel in Europa weerstaat de concurrentie, terwijl Spanje kwetsbaarder is

 

 

 

  • De wijnconsumptie daalt in Europa, maar stijgt in de rest van de wereld
  • Tegen 2027 zal de vraag vooral afkomstig zijn vanuit China en de Verenigde Staten
  • 60% van de wijnproductie en bijna twee derde van de export is afkomstig uit Europa
  • In Europa bestaan er drie productiemodellen naast elkaar
  • Risico's en opportuniteiten voor Europa – de wijnconsumptie neemt toe in China maar meer concurrentie vanuit de nieuwe wereld

 

Wijnproductie in Europa - een mix van kwaliteit en kwantiteit

 

De wereldwijde wijnproductie wordt gedomineerd door Italië, Frankrijk en Spanje die samen goed zijn voor 48% van het totaal. Elk van deze drie landen beschikt over zijn eigen productiemodel. Deze naast elkaar bestaande modellen zijn gebaseerd op complementaire "productposities" die duidelijk kunnen worden geïdentificeerd via hun exportstructuren.

 

De Franse marktpositionering is gebaseerd op het creëren van waarde. Haar kwaliteitsratio (de relatie tussen exportwaarde en volume) ligt respectievelijk twee en vijf keer hoger dan die van Italië en Spanje. Italië bekleedt een tussenpositie die evolueert naar het kwalitatieve model. De stijging die Italië laat optekenen wat haar kwaliteitsratio betreft is gelijkaardig aan die van Frankrijk (240% voor Italië tegenover 250% voor Frankrijk, tussen 2001 en 2014). Voor alle drie de landen is de oppervlakte waar geteeld wordt, aan het afnemen (-12% in Frankrijk,  -20% in Italië en -18% in Spanje), wat in lijn is met de neerwaartse productietendensen die verband houden met herstructurering. De oppervlakte in Spanje waar geteeld wordt blijft daarentegen gemiddeld genomen 35% hoger dan die van de naburige landen.

 

Hoewel Spanje in 2014 uitgegroeid is tot de grootste wijnexporteur wereldwijd, heeft het land het kwetsbaarste van de drie modellen in termen van concurrentie vanuit de nieuwe wereld. Dit is toe te schrijven aan de lage en middelhoge positionering van haar productlijnen.

 

De rangschikking wordt volledig omgekeerd. Zo groeien China en de Verenigde Staten in 2027 uit tot de toonaangevende consumenten wereldwijd.

 

classement

De positie van Frankrijk als 's werelds grootste wijnconsument (met 43,8 liter wijn per jaar per persoon in 2013) begint af te zwakken. Ook de Europese wijnconsumptie daalt (met 17.000 hectoliter tussen 2003 en 2013). Coface voorspelt dat tegen 2027 de grootste vraag afkomstig zal zijn vanuit Azië. Verwacht wordt dat de populariteit van wijn in China gaat toenemen dankzij zijn groeiende middenklasse, die tegen 2022 met factor drie zou kunnen toenemen. Ook wordt verwacht dat de wijnimport sterk zal toenemen om aan de vraag te kunnen blijven beantwoorden. Alleen al gedurende de afgelopen zes jaar bedroeg de import in totaal zo'n 1,8 miljard dollar en 238.000 extra ton wijn.

 

 

 

Op lange termijn verzwakken de Europese exporteurs

 

Momenteel zijn de drie toonaangevende Europese producenten goed voor twee derde van de wijnexport in termen van waarde en volume - maar zal Europa, in het licht van de toenemende concurrentie vanuit de nieuwe wereld, in staat zijn om zijn leiderspositie op het vlak van wijnhandel te handhaven?

 

Hoewel de traditionele exporteurs goed weerstand bieden, neemt de productie in Europa af (met uitzondering van Spanje). De vrijhandelsovereenkomsten tussen China, Australië, Chili en Nieuw-Zeeland bieden hun wijnexporteurs, die nu vrijgesteld zijn van belastingen, voordelen. Dit betekent dat de traditionele exporteurs te kampen hebben met toegenomen concurrentie op de lage en middelhoge marktplaats. Daarnaast verstevigt hun prijsconcurrentie dankzij de lagere wisselkoersen in Chili en Zuid-Afrika. De Afrikaanse markt vertoont nog steeds een laag wijnconsumptieniveau maar wordt beschouwd als een markt met veel potentieel, hoewel het potentieel voor Azië zelfs nog groter is.

 

“Europa telt een groot aantal wijnboeren. Ondanks hun beperkte omvang beschikken ze over gezonde, kwalitatief hoogwaardige structuren. "Dit wordt bijvoorbeeld gestaafd door het feit dat in Frankrijk bedrijfsfaillissementen een zeldzaam verschijnsel zijn”,verklaarde Guillaume Rippe-Lascout, econoom bij Coface.“In dit stadium hebben Europese producenten, afgezien van Spanje, nog niet te lijden onder de concurrentie vanuit de nieuwe wereld met betrekking producten van laag tot middelhoog niveau. Hoewel de kwalitatieve positie van het oude continent nog niet in vraag wordt gesteld, is de tijd aangebroken om groeidomeinen voor de export te identificeren en het risicobeheer te optimaliseren.”

 

Download the infografics "Globalisation of the wine market"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit persbericht downloaden : Het kwalitatieve wijnproductiemodel in Europa weerstaat de concurrenti... (369,81 kB)

Contact


Kris Degreef

Media Contact
Vorstlaan, 100 Boulevard du Souverain
B-1170 Brussels
BELGIUM
Mail: Kris.degreef@coface.com 

Naar boven
  • Nederlands
  • Français
  • English