Nieuws en Publicaties
22/10/2015
Economisch nieuws

Driemaandelijkse update van de beoordeling van de sectorrisico's

Driemaandelijkse update van de beoordeling van de sectorrisico's

Energie is riskanter dan ooit, terwijl Informatie- en Communicatietechnologie de enige sector met een positieve herziening is en de autosector zich aanpast. 

Ondanks een vertraging van de wereldgroei (prognose van 2,6% groei van het bbp in 2015 tegenover 2,7% in 2014), blijft de sectordynamiek wereldwijd sterk variëren. Coface heeft dit kwartaal haar risicobeoordeling voor drie sectoren herzien: de autosector in de Aziatische groeilanden, de energie in de drie bestudeerde zones en ICT in West-Europa. Ondanks de problemen van de oliesector blijft Noord-Amerika de minst riskante sector, dankzij een nog altijd gezonde activiteit.

 

Energie: het risico stijgt in de drie regio's 

Als gevolg van de nieuwe daling van de olieprijzen heeft Coface de energiesector in de drie bestudeerde zones in rang verlaagd. Ze vertegenwoordigen nu een 'hoog' risiconiveau. De belangrijkste oliemaatschappijen schroeven hun investeringen terug, zodat de dienstverlenende bedrijven van de sector verzwakken.

 • Noord-Amerika, dat in april al met een graad in rang werd verlaagd, blijft het zwaarst getroffen door de daling van de olieprijzen, ondanks de verbetering van zijn economie in het tweede kwartaal (groeiprognose van 2,5% in 2015 en 2016). Terwijl drastisch op de investeringen wordt besnoeid, hebben de exploratie/productiebedrijven een hoge schuldenlast en staan de prijzen onder een neerwaartse druk.
 • In West-Europa wordt de sector getroffen door de stopzetting van de ontwikkeling van de winning van schaliegas in bepaalde landen en door de val van de olieprijzen, zodat sommige bedrijven worden gedwongen hun investeringen te verminderen.
 • In de Aziatische groeilanden wordt de impact minder gevoeld, ondanks de invloed van de vertraging in China, omdat de belangrijkste oliemaatschappijen worden beschermd door hun openbare karakter. Er zullen echter ingrijpende gevolgen zijn voor de spelers met minder toegang tot overheidsfinanciering. 

Autosector in de Aziatische groeilanden:  wegens de economische vertraging in rang verlaagd naar 'gemiddeld' risico 

De autosector ondergaat een aantal aanpassingen. In Noord-Amerika doet hij het goed, vooral dankzij de versnelling van de verkoop van luxevoertuigen. In West-Europa geeft een terugkeer van de groei de sector weer hoop, na een groot aantal herstructureringsprogramma's om de kosten te drukken. Het Volkswagen-schandaal zou echter roet in het eten kunnen gooien, vooral voor Duitsland en de Centraal-Europese landen, waar de groep een groot lokaal marktaandeel heeft.

De situatie is moeilijker in de Aziatische groeilanden, waar Coface het risico in rang heeft verlaagd naar 'gemiddeld'. In de acht eerste maanden van 2015 daalde de groei van de verkoop in China naar 2,6%. De vertraging van de Chinese economie en de toegenomen concurrentie hebben een impact op de activiteit van de fabrikanten, die zich moeten aanpassen aan een 'nieuwe groeinorm' die ver onder de tweecijferige niveaus van vroeger ligt. 

Dankzij het herstel in Europa neemt het risico voor ICT af 

De beoordeling van de sector van de informatie- en communicatietechnologie is nu dezelfde voor alle geografische zones, aangezien het risiconiveau voor West-Europa nu eveneens 'gemiddeld' is. Lagere kosten en de ontwikkeling van nieuwe videoplatformen hebben bijgedragen tot de instandhouding van de vraag, dankzij een toegenomen privéverbruik. Ten slotte heeft men een goede vooruitgang geboekt in de ontwikkeling van opslagdiensten voor individuele gebruikers. De bedrijven kunnen nog altijd marktaandeel veroveren. 

Hoewel ze een mate van verzadiging hebben bereikt, zouden de bedrijven van de Aziatische groeilanden alternatieven kunnen benutten, zoals de ontwikkeling van 4G. In Noord-Amerika worden de spelers in de sector geconfronteerd met een sterke concurrentiedruk in de telecommunicatie, met 'nieuwe' spelers zoals Facebook en Google. 

Metaal en papier/hout worden nauwlettend gevolgd 

 • De metaalsector ervaart net als de energie een wereldwijde daling van de prijzen, vooral in Noord-Amerika, en wordt zwaar getroffen door de overcapaciteitsproblemen in de Aziatische groeilanden.
 • De sector papier/hout krijgt te maken met overcapaciteit en concurrentie van de elektronische media. In de Aziatische groeilanden wordt hij echter gestimuleerd door de verwerking voor export.

 

Download this publication

 

 • Sector barometer
 • Sector risk assessment
 • Automotive
 • Energy
 • Information and communications technologies (ICT)
 • Metals
 • Paper-wood

 

 

 

 

  

DOWNLOAD THIS INFOGRAFICS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We protect companies against potential non-payment by their customers. Coface experts are working around the globe to analyse the financial strength of companies and anticipate payment arrears

Dit persbericht downloaden : Driemaandelijkse update van de beoordeling van de sectorrisico's (259,51 kB)

Contact


Kris Degreef

Media Contact
Vorstlaan, 100 Boulevard du Souverain
B-1170 Brussels
BELGIUM
Mail: Kris.degreef@coface.com 

Naar boven
 • Nederlands
 • Français
 • English