Nieuws en Publicaties
07/06/2023
Economische Publicaties

Verloren illusies en grote verwachtingen in Coface Barometer voor Q2-2023

Lost illusions and great expectations in Coface Barometer for Q2-2023

Het jaar 2023 begon met veel enthousiasme, om niet te zeggen uitbundigheid, maar het zal naar alle waarschijnlijkheid niet het jaar worden dat de meeste waarnemers en beleggers hadden verwacht. Hoewel het natuurlijk nog te vroeg is, halverwege deze nieuwe oefening, om definitieve conclusies te trekken, hebben de eerste paar maanden van 2023 niettemin enkele van onze overtuigingen versterkt:

 

  • nee, de inflatie zal niet spontaan en pijnloos terugkeren naar zijn doel (2%) in de ontwikkelde landen;
  • Nee, de grote centrale banken zullen niet 'pivoteren' tussen nu en het einde van het jaar;
  • en nee, de loutere opheffing van de gezondheidsbeperkingen zal China niet in staat stellen om de rol van relaismotor voor de wereldeconomie te spelen.

 

 

De tastbare recessie die Duitsland rond de jaarwisseling eindelijk registreerde - en waarin het land nog steeds verzonken lijkt te zijn - en de turbulentie die sinds begin maart in de financiële sector wordt waargenomen - vooralsnog beperkt tot regionale banken in de VS - kunnen aan de lijst van verloren illusies worden toegevoegd. Deze voorbeelden hebben de verdienste dat ze ons herinneren aan twee essentiële zaken die de markt uit het oog was verloren: toegang tot overvloedige, goedkope energie blijft absoluut cruciaal voor het functioneren van het wereldwijde economische systeem, en het monetaire beleid heeft veel meer (directe) invloed op de waarderingen van activa en de financiële stabiliteit dan op de consumentenprijzen.

 

 

De macro-economische en financiële vooruitzichten tot eind 2024 blijven nauw verbonden met de inflatietrends en de monetaire reactie van de belangrijkste centrale banken. Terwijl de kerninflatie slechts zeer geleidelijk en marginaal zal dalen zolang de arbeidsmarkten onder druk blijven staan, lijkt het risico van een opleving van de algemene inflatie in de tweede helft van het jaar af te nemen, en daarmee ook het risico van verdere, en zeker buitensporige, verkrapping door de monetaire autoriteiten. De omvang en de aard van het Chinese herstel - dat veel minder krachtig is dan verwacht en vooral wordt aangedreven door de dienstensector - in combinatie met recordniveaus van aardgasvoorraden in Europa en een oliemarkt die nog steeds voldoende wordt bevoorraad, suggereren dat de tweede helft van 2023 en de winter van 2024 veel minder ingewikkeld zullen zijn op het energiefront. Dit wekt de hoop op een aanzienlijke opleving van de activiteit in Europa (vooral Duitsland en het VK) in 2024, die de verwachte sterke vertraging in de VS zou compenseren, wat zou leiden tot een gemiddeld vrijwel stabiele wereldwijde groei over het hele jaar (+2,3%, na +2,2% in 2023). Onze prognoses, die iets pessimistischer zijn dan de consensus, zijn niettemin onderhevig aan een aantal neerwaartse risico's, waaronder in de eerste plaats de energievoorziening en de kredietverstrekking, waarvan de verstoringen zelfs de meest optimistische verwachtingen kunnen doorkruisen.

In deze context hebben we 15 landenbeoordelingen (13 opwaarderingen en 2 neerwaarderingen) en 26 sectorbeoordelingen (13 opwaarderingen en 13 neerwaarderingen) gewijzigd, wat wijst op een aanzienlijke verbetering van de vooruitzichten, in een omgeving die niettemin zeer veeleisend en onzeker blijft.

 

Lees onze Barometer voor onze volledige vooruitzichten!

Deze publicatie downloaden : Verloren illusies en grote verwachtingen in Coface Barometer voor Q2-2... (3,72 MB)
Naar boven
  • Nederlands
  • Français
  • English